úterý 5. března 2013

 05.03.2013 Phetchaburi - Cha-am


Tak dnes jsme konečně vyrazili na kolech! Nedočkavě jsem vstávali už v 5:30, tedy nejen kvůli kolům, ale taky kvůli očekávanému horku. Plán je jet brzo ráno, přečkat někde ve stínu poledne a pokračovat až zase v podvečer. Výjezd z města, stále si zvykáme na vlevo, provoz střední, hlavně hodně skútrů. Vidíme stánky, něco tam kuchtí. Jo, jsou to smažené vdolečky! To jsme potřebovali.



Smějí se na nás (možná si myslí, tak bohatí, proč šlapou, proč si nekoupí motorku?). Posilněni pokračujeme, město je pryč a cesta se vlní střídavě mezi rýžovými políčky a vesničkami. Mnoho Thajců na nás mává, "helou, helou", taky máváme. Zastávka, krásný venkovský chrám,




mniši, "Odkud jste?" "Tchecoslovakia, Europe", pokývání, snad vědí, kde to je. Zatím je krásně, příjemných 25 st. c. Vítr v zádech. Jedeme v pohodě. A pak se nám poprvé objeví moře! Na vyhlídkovém místě dáváme foto.





Teď už pojedeme po pobřeží. Cesta je nyní frekventovanější, ale na evropské poměry poloprázdná. Všichni jezdí pomalu a ohleduplně. Navíc pro cyklisty je tu vyhrazen velkorysý pruh, plnohodnotná cyklostezka. Projíždíme oblastí komunity, která se živí rybolovem, pěstování mořských plodů a získáváním soli z mořské vody.



Vidíme nosiče, jak v koších připevněných na lati přes ramena tahnou své náklady "nad zlato". Krajina se potom už postupně mění, přibývá turistických rezortů a hotelů. Stavíme v jedné z mnoha občerstvoven (krámek, stánky s mořskými plody a zeleninou).



Dáváme chlazenou plechovku piva, a k tomu nějaké sladkokyselé řasy. Zvláštní ale dobrý!

Projíždíme rybářskými vesničkami s přístavy plnými barevných bárek. Všude vůně ryb.



Asi v 13 hod jsme na místě, po 58 km, hotýlek See side v Cha-am, krásný pokojík s výhledem na moře a pláž.



Ubytujeme se a strávíme odpoledne na pláži. Je tu většina Thajců, koupou se oblečeni. Hlavní zábava je tady tažení nafukovací banana lodí (6 Thajců obkročmo, jako na koni, za sebou) za vodními skútry. Dost rychle, vřeštění žen a dívek, potom ostrá zatáčka a osazenstvo je ve vodě. Za smíchu auditoria z pláže. A tak pořád dokola, znovu a znovu.